Vad betyder trycken? Vad är tanken med designen? Läs lite mer här:

 

valentrina_text.jpg

Valentina Tereshkova

Vem? Första kvinnan i rymden, med rymdfartyget Vostok 6, året var 1963. Rymdfärden var den sista i Vostokprogrammet och varade längre än alla dittills genomförda amerikanska rymdfärder tillsammans. Tereschkovas rymdfärd är ännu idag den enda genomförda rymdfärden med enbart kvinnlig besättning. Texten på tröjan är: "First woman in space/ Valentina Tereschkova/16th of June 1963/Vostok6" 
Designen: Jag ville sätta ihop texten med bilden med ett passande, lite "framtidsinspirerat"  typsnitt och låta texten gå diagonalt, inspirerad av äldre ryska affischer.
Se mer om Valentina här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Valentina_Teresjkova

KÖP "Valentina" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.grace_text.jpg

Grace Jones

Pull up to the bumper, Baby...
Grace Jonesär en jamaicansk-amerikansk fotomodell, sångerska och skådespelare. Hon är lika känd för sin androgyna framtoning och sina sköna udda klädutstyrslar som för sin musik och filmkarriär. Några av hennes hitlåtar inkluderar "Private Life" (1980), "Pull Up the Bumper", "I've Seen That Face Before (Libertango)" (båda 1981). Hon var Bondbrud 1985 i A View to a Kill.
Designen: Jag ville skapa ett lite kantigt och grafiskt tryck, och göra något nytt med formen- så trycket går ut över ryggen (trycks med två olika ramar).
Läs mer om Grace här:
Köp "Grace" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

vsk_text.jpg

Världens Starkaste Kvinna

 Se deras enastående styrka! På cirkusar och marknader bollade "Järnkvinnor" runt med järnklot och lyfte hästar och män. Med namn som "Madame Ali-Braco", "Miss Athleta" och "Vulcana" slog de världen med häpnad. På bilden har vi fantastiskt starka "Carolina Bauman" som kunde lyfta en oerhört tung tyngdlyftarstång.
Käner du styrkan? Trycket passar bra för träning osv!
Designen: Jag ville göra ett mönster denna gång. Jag upprepade Carolina med viss förskjutning mellan de tre raderna.
Läs mer om starka cirkuskvinnor här (engelska): http://www.fscclub.com/history/iron-e.shtml

KÖP "VSK" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

 

gron_qui_med_text.jpg

Qui Jin

Qiū Jǐn (秋瑾) född1875, död 1097, var en kinesisk poet, revolutuinär och poet. Hon avrättades efter ett misslyckat upprorsförsök mot kejsardynastin.
Designen: Texten är ett utdrag från en av Qui´s dikter (som ofta var feministiska och ville visa på hur kvinnor kunde och kan vara modiga, starka osv ) och lyder
"Don't tell me women are not the stuff of heroes, I alone rode over the East Sea's winds for ten thousand leagues." ("Leagues" är ett längdmått).
Eftersom dikten anspelar på segling och havet har jag valt en traditionellt kinesiskt mönster för vatten (mönstret på nedre delen).
Läs mer om Qui här:http://www.amazingwomeninhistory.com/qiu-jin-chinese-feminist-revolutionary/

KÖP "Qui" här:länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

 

bla_frida.jpg

​​Frida Kahlo

Vem? ​Mexikansk konstnärinna. Levde mellan 1907- 1954. Frida Kahlo skapade fantastisk konst och levde ett utlevande bohemiskt liv med konst, vin, politik, män och kvinnor.Trots många tragedier och stor smärta. Hon dog 1954 (förmodat självmord) och hennes sista dagboksanteckning lyder "I hope the end is joyful- and I hope never to come back".
Designen: Jag ville ha en tydlig, grafisk bild, men placera den lite annorlunda- på sidan. En extra "klassisk" stjärna i avvikande nyans som örhänge blir pricken över i:et.
Läs mer om Frida Kahlo här: http://www.museofridakahlo.org.mx/

KÖP "Frida" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

 

 

supergirl_text.jpg

Supergirl

Hon är här för att rädda oss! Hennes superpowers kommer till vår räddning, var lugn för det!Vi behöver fler kvinnliga superhjältar, som representerar alla verkliga superhjältar i vår värl- och också ger oss inspiration till lite övernaturliga krafteer

Designen: Jag har arbetat lite med hennes kläder, och lagt till stjärnor i en avvikande färg. Trycket sätter jag oftast på vänster axel.

Läs mer om "Stålflickan" här (halvdålig text) : https://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A5lflickan
Köp "Supergirl" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.


 

angela_gra_text.jpg

​Angela Davis   

Vem? Info kommer
Designen: Ett porträtt omringat av cirklar. På baksidan, i nacken, sitter Angelas citat "Freedom and equality" (se lilla bilden)
Läs mer här:
KÖP "Angela" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

baksida_angela_2.jpg

 cykelsuffragett.JPG


Cykelsuffragett

Vem? "På våra cyklar erövrar vi världen!" skrev Maria E Ward redan år 1896 i boken "Bicycling for Ladies". Det var ett stort motstånd mot att kvinnor skulle cykla, det ansågs oanständigt av många, men det var några pionjärer som vägrade ge efter. Cykeln är fantastisk, miljövänlig och demokratisk. På våra cyklar erövrar vi världen!
Designen:
En rakryggad kvinna i byxkjol står med cykelmössan i högsta hugg. Trycks dubbelt, så att trycken bildar en diagonal linje.
KÖP "Cykelsuffragett" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.


ada_bla_text_2.jpg

Ada Lovelace/ Lady Html

Vem? Ada Lovelace/ Ada Byron. 1815- 1852. Dataprogrammerarnas urmoder. Brittisk matematiker och skribent. Hon är mest hågkommen för sitt arbete med Charles Babbages mekaniska dator, "Den analytiska maskinen". Hennes anteckningar om maskinen innehåller den första algoritm som är avsedd att bearbetas med en maskin. Därför anses hon vara den första dataprogrammeraren. Hon beskriv sitt arbetssätt som "poetisk vetenskap". Hur vackert är inte det??
Designen: ​Texten är från Wikipedias uppslagssida om Ada, när den är skriven som html-kod.
Kring porträttet har jag lagt till en ram, som kommer från en grafisk bok från 1800-talet. 

Läs mer om Ada Lovelace här:http://www.feminetik.se/vildmark/?sub=show&id=10589

KÖP "Ada" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.


bell_text.jpg

bell hooks

Vem? bell hooks (hon stavar med små bokstäver) är en afroamerikansk författare, tänkare, feminist (såklart) och politisk aktivist. Hon är bl.a engagerad i frågor som rör rasism, klass och feminism och hur det hänger ihop- och har skrivit mycket om kärlek och vad "Kärlek" egentligen är, bl.a i boken "Allt om Kärlek".

Designen: Jag ville göra ett collage utifrån en klassisk bild av bell, och sätta den mitt på bröstet. Den runda formen kom av sig själv, men jag ville bryta av den med andra former och klippte en trekant av det prickiga pappret jag hade. Det här trycket är det första jag gör som har namnet på personen med på trycket. Lade till två "blommor" som avvikande accent.
Läs mer suveräna bell-citat här: http://www.goodreads.com/author/quotes/10697.Bell_Hooks
KÖP "bell" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

mormors_text.jpg

Gammelmormors spetsar

Vad? Så mycket kvinnohistoria i dessa virkade och kypplade spetsdukar. Handens arbete. Människans eviga behov av skönhet!
Designen: Jag ville göra ett mönster av min gammelmormos spetsar, låta spetsarna bli som ett blommönster som löper över tröjan. En hyllning till alla timmar som lagts ner på att forma mönster, en hyllning till det vackra, till att människan i själ och hjärta, i alla kulturer, över hela jorden- är estetiska varelser. Trycker detta på många olika sätt- se "köpes" sidan för fler varianter.
Läs mer om en annan fantastisk textilskatt här: http://landskrona.lokaltidningen.se/ogifta-asmundtorpssystrars-unika-arv-/20121212/artikler/712129913/

Köp "Gammelmormors spetsar" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.lila_tradet.jpg

​Lilla Trädet vid Busshållsplatsen 

Vad? Det lilla trädet står vid busshållsplatsen i ur och skur. Det är en lind. Trädet ser alla människor ( och en del djur) gå på och av bussen- ständigt på väg, ständig rörelse. Men trädet står där det står.
Designen: ​Jag ville göra träd-tryck! Jag tog bilden på vintern, då trädet var utan grenar. Det måste inte vara ett stort träd, de små är lika vackra de. 
Läs mer om våra underbara lindar här: http://skogssverige.se/skog/svenska-trad/lind
KÖP "Lilla trädet" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

stora_atllen_text.jpg

Den Stora Tallen vid MellanFlaten

Vad? En stor, gammal tall är så vacker. Stark, trygg.
Designen: ​ Jag ville ha en stor tall, som en symbol för styrka- och lugn. Den fick inte vara för perfekt och symetrisk. Jag hoppas att kraften från tallen ska kännas när plagget används...
Läs mer om några riktigt gamal tallar här: http://svenskbotanik.se/wp-content/uploads/2013/10/Andersson2.pdf
KÖP "Stora Tallen" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se nästa flik.

Lilla_Haxan_text.jpg

Lilla Häxan

Vad? Den här lilla häxan bor högst uppe i ett stort träd, i utkanten av en stad, bland fåglar och ekorrar. Hon kan trolla, göra volter (snurra runt) i luften på sin flygande kvast. Hon är busig och busar med djuren, men djuren är hennes vänner. Undrar vad hon ska hitta på idag...
Designen: ​ Jag ritade en häxa, med inspiration från en bild jag sett i Mexiko. Lade till en splash av glitter och stjärnor för att symbolisera trolleriet hon håller på med. 
Se mer av en annan liten häxa här: Kikis expressbud https://www.youtube.com/watch?v=SvSBrQKv9kU (uselt dubbad förvisso)
KÖP "Lilla Häxan" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se fliken ”Köp barnkläder”.

ormbunke_text_2.jpg

Ormbunken

Vad? Den här ormbunken kommer från en stor träjon-planta som växer i en bergsskreva mellan Bagarmossen och Skarpnäck i Södra Stockholm. Jag hade gått förbi den många gånger, men så en dag ropade den "Gör ett tryck av mig!". Och den inbjudan kunde jag inte motstå!
Designen: ​ Jag har tryckt den här på lite olika sätt, men här är det två grafiska former som möts och ger bildar en spänning i sitt möte-
KÖP "Ormbunken" här: länk till webshop kommer snart. Tills dess- se fliken ”Köp barnkläder”.


 
stäng